Ready to watch this Video?

To get quick access you need to subscribe this Premium plan.

Restricted Access. You must be a member to access this content. Get package below to access the Content.

premium toegang
Pricing: 20.00 EUR

Buy Now

Assertief zijn – NEE is ook een antwoord!

0
0

Duur video: 34:37 min.

Lees samenvatting

Opkomen voor jezelf

Hey, dit is Michel voor OverwinCoach.nl. In deze video bespreek ik opkomen voor jezelf. Daarmee bedoel ik het vermogen om je mening te laten horen en grenzen stellen. Dit wordt ook wel assertiviteit genoemd.

Waarom is opkomen voor jezelf zo moeilijk?

Veel mensen vinden opkomen voor zichzelf moeilijk en als dat bij jou ook zo is luister dan aandachtig. Ik bespreek de belangrijkste oorzaken die ervoor zorgen dat opkomen voor jezelf moeilijk is. Zo kun je voor jezelf nagaan welke oorzaak het meest op jou van toepassing is.

Angst voor conflict

Allereerst, het kan zijn dat je niet voor jezelf durft op te komen omdat je bang bent voor conflict. Conflict gaat namelijk gepaard met allerlei (heftige) negatieve emoties en misschien wel nadelige consequenties.

Kijk, al van jongs af aan probeert iedereen jouw gedrag te beïnvloeden. Ouders willen dat hun kinderen zich naar hun wensen gedragen. De school heeft gedragsregels en richtlijnen. En op het werk heb je ook tal van geschreven en ongeschreven regels. De overheid en wetgever doen ook nog een duit in het zakje door mensen te bestraffen als zij zich niet aan de door hun opgestelde regels en wetten houden.

Kortom, er wordt vanuit jouw omgeving voortdurend druk op je uitgeoefend om bepaald gedrag te vertonen. Daarnaast verwachten je buren, vrienden, collega’s of familie ook iets van je. Zo word je bijvoorbeeld verwacht bij een diploma uitreiking, baby shower of verjaardag. Je partner verwacht iets leuks met Valentijnsdag en verwacht misschien dat je meehelpt in het huishouden.

Kortom, er zijn een heleboel verwachtingen en omgangsregels. En een ieder heeft daarbij zijn eigen belang. Je partner wil erkenning en waardering. De overheid wil veiligheid en een gezonde economie. Je werkgever wil meer winst en lage kosten. De buren wil overal in de straat hun auto kunnen parkeren en ga zo maar door.

Het is dan ook niet gek dat er regelmatig belangen met elkaar botsen. Kijk maar eens naar het programma van de rijdende rechter waar mensen bakkeleien over een hekje dat 3 cm meer naar links of rechts moet.

Wanneer iemand jouw belang schaadt dan is het jouw taak om voor jezelf op te komen. Doe je dit namelijk niet dan doe jij jezelf te kort en ondermijn je jouw eigen zelfvertrouwen. Echter, als je conflict uit de weg gaat dan is opkomen voor jezelf niet gemakkelijk. Dit zal ik uitleggen aan de hand van een voorbeeld over vluchtgedrag.

Vluchtgedrag

Ik heb ooit eens een communicatietraining gevolgd met een rollenspel en een acteur. Destijds had ik moeite met omgaan met dominante klanten en op mijn verzoek ging de acteur een dominante klant naspelen zodat ik kon oefenen. Om zo te kunnen leren wat je wel en niet moet doen in de omgang met dominante mensen.

Op een gegeven moment tijdens het rollenspel koos de acteur ervoor om mij persoonlijk aan te vallen en wat ik onbewust deed was dit gedrag negeren. Ik praatte er gewoon overheen en deed alsof de acteur of dominante klant niets kwetsend gezegd had. Ik ging gewoon verder met klantenservice bieden zonder de dominante klant (acteur) te confronteren met zijn gedrag.

Na afloop van het rollenspel werd ik door de trainer en acteur gewezen op mijn gedrag. Waar het op neerkwam is dat ik vluchtte voor confrontatie door de kwetsende woorden van de klant te negeren. Voor conflict vluchten is een overlevings- of afweermechanisme die veel mensen onbewust toepassen.

Misschien herken jij dit ook wel? Dat je bijvoorbeeld op een verhit moment teveel van een ander toelaat en later pas denkt hoe heb ik dit zo over mijn kant kunnen laten gaan. Vaak komt de boosheid later pas als we tijd hebben om na te denken.

Als je conflicten vermijd dan is het belangrijk om je te realiseren dat je een keuze hebt. Soms is vluchten en ergens boven staan verstandig maar er zijn ook zaken die je niet kan en mag accepteren. Door je beter bewust te worden van je eigen vluchtgedrag kun je ervoor kiezen om voortaan vaker op te komen voor je eigen belang.

Verandering begint met bewustzijn. Let dan ook op conflict vermijdend gedrag. En experimenteer eens met ander gedrag. Ga eens wel het conflict aan en kijk wat je ervan leert. Je zult merken dat je vaak meer beren op de weg ziet dan er in werkelijkheid zijn.

Geen nee durven zeggen (aardig gevonden willen worden)

Een andere reden waarom het moeilijk is om voor jezelf te komen is geen nee durven zeggen. Als je geen nee durft te zeggen dan vind je het heel belangrijk om aardig gevonden te worden. Je wil de goedkeuring en waardering van de ander.  Verlangen naar goedkeuring kun je zien als een bodemloze put.

Tot zover de samenvatting…

Behalve aardig gevonden willen worden is een gebrek aan zelfvertrouwen ook een belangrijke reden waarom opkomen voor jezelf moeilijk kan zijn. In de video ga ik dieper in op pleasegedrag en wat je kunt doen tegen weinig zelfvertrouwen. Ook geef ik je een stappenplan en tips over hoe jij kunt zorgen voor meer assertiviteit.

Om de gehele video inclusief tips te bekijken is premium toegang nodig.

Ja, geef mij toegang tot premium video en geweldige extra’s!

 

Rating