Ready to watch this Video?

To get quick access you need to subscribe this Premium plan.

Restricted Access. You must be a member to access this content. Get package below to access the Content.

premium toegang
Pricing: 20.00 EUR

Buy Now

Hoe word je zelfverzekerd? Krachtig zelfvertrouwen

0
0

Duur video: 32:43 min.

Lees samenvatting

Hey, dit is Michel voor OverwinCoach.nl. In deze video kom je alles te weten over zelfvertrouwen. De belangrijkste vraag: Wat is zelfvertrouwen en hoe kun je het krijgen? Er zijn namelijk nogal wat misverstanden over zelfvertrouwen. Tijd om dit onderwerp eens goed te onderzoeken.

Betekenis zelfvertrouwen

Laten we beginnen met de betekenis van het woord zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is namelijk een breed begrip en wordt nogal eens verkeerd begrepen. Iemand die bijvoorbeeld heel zelfverzekerd overkomt wordt al gauw gezien als iemand met veel zelfvertrouwen, maar de werkelijkheid is complexer. Je kunt namelijk niet op elk gebied zelfverzekerd zijn.

Zo kun je veel zelfvertrouwen hebben op de dansvloer terwijl je op school onzeker bent. Of je geeft daadkrachtig leiding aan een groep mensen in het leger terwijl je thuis moeite hebt met het bespreken van gevoelens met je partner. Zelfvertrouwen staat altijd in relatie tot een bepaald onderwerp in je leven en er is geen mens die op alle terreinen zelfverzekerd is.

Competenties en ervaring

Zelfvertrouwen heeft namelijk alles te maken met ervaring. Wanneer je bezig bent om een nieuwe vaardigheid te leren, zoals bijvoorbeeld kickboksen dan zul je weinig vertrouwen in jezelf hebben als je tegenover een ervaren vechter staat. Er is tijd voor nodig om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen en in het begin zul je fouten maken en stuntelen.

Verschil in ervaring zie je ook in het bedrijfsleven. Een ervaren manager staat steviger in zijn schoenen dan de starter die net van school afkomt. Een ervaren manager kent de bedrijfscultuur en weet hoe het eraan toegaat binnen het bedrijf. Een starter daarentegen zal op zijn hoede en onzeker zijn. Je treedt namelijk een nieuwe wereld binnen met onbekende mensen en risico’s. Je weet nog niet exact wat je te wachten staat en wat er gaat komen.

De omgeving en maskers

Als je van mening bent dat je weinig zelfvertrouwen hebt dan kan het lijken alsof andere mensen wel zelfverzekerd zijn. Niets is minder waar. Anderen zijn ook bang en onzeker. Ze doen alleen alsof ze zelfvertrouwen hebben. Mensen zijn bang dat onzekerheid als zwakte wordt gezien en daarom doen zij zich op school en op het werk zelfverzekerder voor dan dat ze zijn.

Je zou kunnen zeggen dat mensen met een masker rondlopen en hun ware gezicht niet durven laten zien. Zo zijn er van die types die altijd het hoogste woord voeren en altijd vooraan staan met het geven van hun mening. Je kent ze wel die mensen die te aanwezig zijn en zichzelf vaak overschreeuwen. Het lijkt alsof dit soort mensen erg zelfverzekerd zijn want ze durven zichzelf op de voorgrond te plaatsen. Of die persoon ook echt zelfverzekerd is durf ik te betwijfelen. Er zijn namelijk twee strategieën om met onzekerheid om te gaan.

Je kunt jezelf verstoppen voor de wereld en door het leven gaan als een muurbloempje. Denk hierbij aan de verlegen en introverte mensen. Zij houden niet van aandacht en zullen bijvoorbeeld in de klas niet snel hun vinger opsteken als de leraar wat vraagt.

Of je kunt jezelf overschreeuwen en constant om aandacht vragen. Ook dat is onzekerheid want door voortdurend zelf aan het woord te zijn wordt tevergeefs geprobeerd om de omgeving te controleren. Onzekere mensen houden van controle en door zelf het hoogste woord te voeren heb je het gevoel dat je meer controle hebt. Je geeft anderen minder ruimte. En hoe minder ruimte je andere mensen geeft, hoe minder kans dat je gekwetst wordt.

Mijn punt is dat het zinloos is om jezelf te vergelijken met anderen als het om zelfvertrouwen gaat. Mensen spelen een spel en hun gedrag weerspiegelt niet altijd hoe zij zich in het echt voelen. Onzekerheid wordt vaak gezien als een teken van zwakte en er is dan ook lef voor nodig om jezelf kwetsbaar en open op te stellen.

Wat is angst precies? Betekenis angst

Angst is eigenlijk niets anders dan een negatief gevoel of een negatieve emotie. De tegenhanger is zelfvertrouwen oftewel een positief bekrachtigend gevoel. Dit betekent dat als je zelfverzekerder wilt worden je de positieve gevoelens die je hebt over jezelf moet versterken en de negatieve emoties mag verzwakken.

Tot zover de samenvatting…

Dit was slechts nog maar een fractie van het gehele artikel waar de video op gebaseerd is.

In de video komt aan bod:

De waarheid achter zelfvertrouwen. Hoe krijg je nu echt meer zelfvertrouwen?
Technieken en tools om angst te verminderen
De voordelen van jezelf leren accepteren en perfectie loslaten

Om de gehele video inclusief tips te bekijken is premium toegang nodig.

Ja, geef mij toegang tot premium video en geweldige extra’s!

 

Rating