Ready to watch this Video?

To get quick access you need to subscribe this Premium plan.

Restricted Access. You must be a member to access this content. Get package below to access the Content.

premium toegang
Pricing: 20.00 EUR

Buy Now

Ontevreden met je leven

0
0
Lees het artikel
Hey, dit is Michel voor OverwinCoach.nl. In deze video ga ik het met je hebben over ontevredenheid in je leven. Wat kun je doen om gelukkiger en dankbaarder door het leven te gaan?

Waar kun je allemaal ontevreden over zijn?

Er zijn een hoop zaken waar je ontevreden over kunt zijn. Je uiterlijk of gewicht, werk, partner of je levenssituatie in algemene zin. Misschien ben jij op dit moment op een plek in je leven aanbeland waar jij je niet zo fijn voelt. Je droomt over een mooier leven en bent ontevreden met hoe het nu gaat. Je wil ergens anders zijn dan waar je nu bent. Je wil meer succes, geld, sneller carrière opbouwen of meer liefde in je leven. Je wil een leuker en fijner leven maar je moet het doen met zoals het leven nu is en dat maakt je ontevreden.

Ligt het aan mij of niet?

De vraag die je nu kunt stellen is: ben ik nu zo’n ondankbaar wezen? Ligt het aan mij of is mijn leven gewoon klote? Zoals zo vaak ligt de waarheid in het midden.

Als je ondankbaar bent terwijl je in je achterhoofd weet dat meer dan driekwart van de wereldbevolking wel met je wil ruilen dan ligt het aan jou. Je denkt negatief terwijl er zoveel dingen zijn om dankbaar voor te zijn.

Aan de andere kant hebben wij hier in Nederland een totaal ander referentiekader dan iemand die geboren is in een arm dorpje in een derde wereld land. Daarmee bedoel ik dat we dagelijks via onze omgeving geconfronteerd worden met succes. Denk aan slanke modellen op de covers van modebladen. Onderbroeken fabrikanten die reclame maken met mannen met een sixpack. BN’ers op televisie die meedoen aan leuke programma’s en veel geld verdienen. Het helpt allemaal niet. Wat anderen hebben; wil je namelijk ook. Je bent gefocust op wat je niet hebt en dat maakt je ondankbaar en ontevreden. Het hoeft trouwens geen ver van je bed show te zijn.
Je kunt ook jaloers zijn op een vriend of vriendin die zijn zaakjes net iets beter voor elkaar heeft dan jij.

Hoe beïnvloed het je leven?

Het gevolg van ontevredenheid is dat je niet lekker in je vel zit. Je kent vast wel het gevoel dat je ’s ochtends vroeg uit bed stapt en gewoon nergens energie voor lijkt te hebben. Je bent futloos en een zwak hoopje mens. Ontevredenheid zorgt ervoor dat je vaker van die mindere dagen hebt. Je verzwakt jezelf door negatief te denken over jezelf en je leven. En probeer dan nog maar eens iets aan te pakken.

De enige verandering die negatief denken bewerkstelligd is dat je dingen doet die de situatie verder verslechteren. Denk aan vreetbuien, teveel alcohol drinken, ongemotiveerd zijn of gewoon nergens zin in hebben en er met de pet naar gooien. Het heeft allemaal toch geen zin. Je saboteert als het ware jezelf. Daarnaast is negativiteit ook niet al te bevorderlijk voor je relaties. Met wie ga jij liever om? Met iemand die zin in het leven heeft of met een chagrijn.

Wat kun je ertegen doen?

Hoe zorg je er nu voor dat je een positiever mens wordt die dankbaar is voor zijn leven? Ik denk dat twee zaken belangrijk zijn. Allereerst: “accepteer waar je nu in het leven staat”. De situatie is niet ideaal maar zeg nu eens eerlijk: had het niet erger gekund? De situatie waarin je nu leeft is je basis voor de toekomst en daar moet je het mee doen.

Je kunt het leven vergelijken met een spelletje kaarten of poker. Als je poker speelt dan krijg je soms slechte kaarten geschud maar daar moet je het mee doen. Dat feit kun je alleen maar accepteren. Je kunt degene die geschud heeft verwijten dat hij slecht deelt maar wat schiet je ermee op? Je manoeuvreert jezelf alleen maar in een slachtofferrol.

Door je situatie te accepteren zoals die is neem je verantwoordelijkheid voor je leven. Je aanvaardt het leven zoals het is waardoor je negativiteit en zelfmedelijden loslaat. Door de kaarten die je geschud krijgt te accepteren kun jij je focussen op het spel. Je kunt je strategie bepalen en je best doen om te winnen want je bent niet afgeleid door je eigen sores of zelfmedelijden.

Daarnaast zijn er anderen die slechtere kaarten hebben gekregen dan jij. Het feit dat je in Nederland of België woont betekent al dat je meer kansen hebt dan de meeste mensen. Accepteer het leven zoals het nu is want wat is het alternatief? Met ontevredenheid of ondankbaarheid kom je niet verder. Blijven hangen in ontevredenheid zorgt er slechts voor dat je een gevangene bent van je eigen negatieve emotie.

De functie van ondankbaarheid

De enige functie die ondankbaarheid volgens mij heeft is dat negatieve emotie je kan wijzen op iets dat niet goed gaat in je leven. Op iets dat beter kan of anders mag. Aan jou de taak om datgene te veranderen en als het een probleem is dat je niet kunt veranderen: “accepteer het”.

Zelf ben ik een groot voorstander van persoonlijke ontwikkeling en meer uit het leven halen en je ontevredenheid kan je wijzen op terreinen in je leven waar het beter kan. Je kunt alleen niet in die ontevredenheid of ondankbaarheid blijven hangen.

Door de situatie te verbeteren zorg je ervoor dat je de negatieve gevoelens kunt loslaten. Hetzelfde geldt voor de situatie accepteren als je niets veranderen kunt.

Een quote die ik op het bureaublad van mijn computer heb staan is ‘the secret of being happy is accepting where you are in life and making the most out of every day.’ Ik herinner mij graag dagelijks aan deze quote want zoals elk ander mens voel ik soms ook ontevredenheid over hoe het gaat in mijn leven. Ik denk vervolgens na over wat ik anders kan doen en soms kan ik ook niets doen en is het een kwestie van accepteren waar ik nu ben.

Meer dankbaarheid creëren

Wanneer je meer dankbaarheid wil in je leven dan helpt het ook om jezelf af en toe bewust positieve vragen te stellen. Een goede oefening is om elke ochtend jezelf de vraag te stellen waar je allemaal dankbaar voor kunt zijn? Je hersenen kunnen niets anders dan antwoord geven op de vraag en redenen bedenken waarom je dankbaar zou moeten zijn. En die positieve gedachten leiden weer tot positieve gevoelens waarmee je goed de dag kunt beginnen.

Ok, dit was Michel voor OverwinCoach.nl. Plaats je reactie over deze video onderaan de video. Ik stel je mening op prijs en ben benieuwd hoe jij over ondankbaarheid denkt. Misschien heb je nog vragen aan de hand van deze video, stel ze gerust en ik zal persoonlijk reageren. Wil je niet reageren maar vond je dit wel een waardevolle video. Deel deze dan op social media of klik op de like button zodat meer mensen profiteren.

Take care

 

Rating